Je wilt je barbecue schoonmaken maar waar begin je nu?
De eerste vraag is natuurlijk wanneer moet ik nu mijn BBQ schoonmaken?
Het schoonmaken doe je het liefst gelijk na het gebruik van de barbecue. Wacht dus niet met het schoonmaken van de barbecue BBQ tot alle etensresten hard worden en vastgekoekt zitten aan het rooster en aan de binnekant van de BBQ. Hoevaak je de barbecue schoonmaakt hangt dus af van hoevaak je hem gebruikt. Naast dat je na elke sessie hem schoonmaakt raden wij ook aan om hem 1 a 2 keer per jaar grondig schoon te maken.
Rooster schoonmaken.
Het schoonmaken verschilt tussen wat voor soort rooster je hebt je kunt dit onderverdelen in 2 roosters namelijk een RVS rooster en een gietijzeren rooster. We gaan het verschil in schoonmaken even op een rij zetten.
- Rvs Rooster: Een Rvs rooster is het makkelijkste om schoon te maken zo kan je hem bijvoorbeeld simpe; schoonborstelen wanneer het rooster nog warm is hierbij verwijder je al de meeste etensresten. Is je rooster nu een keer extreem vies dan kan je het rooster verwijderen van de barbecue en kan je hem schoonmaken met een daarvoor bestemde spons met een neutraal sopje om de laatste restjes weg te spoelen.
- Gietijzeren Rooster: Een gietijzeren rooster heeft nu eenmaal iets meer aandacht nodig. Bij het schoonmaken van een gietijzeren rooster raden wij het ten strengste af om met zeep te werken. Om je gietijzeren rooster schoon te maken kan je het best je BBQ hoog op stoken en hem afborsten met een MESING!! borstel. Gebruik geen Rvs borstel hiermee beschadig je het rooster en is er een kans dat je rooster gaat roesten. Na de schoonmaak van je rooster is het aanbevolen om je rooster in de smeren met een beetje olie.
Verschil tussen Gas BBQ en een Kamado?
Er zit wel degelijk een verschil tussen het schoonmaken van een Gas BBQ en het schoonmaken van een Kamado wij gaan het verschil aan jullie uitleggen.
- Kamado: Bij een kamado is het belangerijk om de BBQ zo nu en dan schoon te branden. Dit hoeft niet na iederen keer dat je de barbecue gebruikt maar wij raden het wel aan om het regelmatig te doen. Hoe doe je dat dan vraag je jezelf mischien wel af? Je verwamd je Kamado tot 250 graden en laat hem dan zo'n 30 minuten aan staan dit is genoeg om de Kamado schoon te branden.
- Gas BBQ: Het schoonmaken van je gas BBQ gaat net wat anders. Zorg ten eerste dat je de gasfles afkoppeld van de BBQ voor de veiligheid. Nu kan je eventueel de roosters verwijderen uit de BBQ en deze schoonmaken met een daarvoor bestemt sopje en water ( indien het geen gietijzer is ) Het schoonmaken van de Gaskamer moet met enige zorgvuldigheid neem het vet af met een doekje maar ga niet hard schrobben. Maak de gaatjes in de branders voorzichtig schoon met een tandenstooker.
Om jezelf wat schoonmaakwerk te besparen is het belangerijk om geen vlees te laten aanbranden of vast te laten koeken. Wij hebben alle benodigde spullen in het assortiment om je BBQ schoon te maken en schoon te houden.

Reactie plaatsen
Reacties